TÚLON TÚL - Idézetek az önismeret útján

Idézetek az önismeret útján

Home Témakörök Szerzők Legújabbak Galéria

"idő" témájú idézetek

Tetszik
A múltat nem változtathatod meg, de a jövőt igen. A külső szemedet előre ragasztották az istenek, ha a múlttal feladatod volna, hátul is lenne szemed. (...) A múlt nem számít, a jövő pedig ebben a pillanatban kezdődik.
Tetszik
Kérdező: Az önmegvalósítás csupán idő kérdése, vagy az időn kívül más tényezőktől is függ?
Mahárádzs: Mindenféle várakozás haszontalan. Csak önmagunkat ámítjuk, ha a problémáink megoldásában az időre bízzuk magunkat. Ha a jövőt önmagára hagyod, csupán a múltat ismétli. Változás csak most történhet, soha nem a jövőben.
Kérdező: Mi idézi elő a változást?
Mahárádzs: Kristálytisztán lásd a változás szükségességét! Ez minden.
Kérdező: És mi a helyzet a félelemmel?
Mahárádzs: A vágy a múltra vágyik, a félelem a jövőtől fél. A múltbeli szenvedés emléke és a visszatérésétől való félelem miatt aggódik az ember a jövőjéért.
Kérdező: Az ismeretlentől való félelem is létezik.
Mahárádzs: Aki nem szenvedett, nem fél.
Fényképes idézet készítés
idézet képeslap készítése
Tetszik
Hatalmas energiák szabadulnak fel az emberi életben akkor, amikor nincs eltérés abban, ahogy gondolkodunk, amiben hiszünk, és ahogyan élünk.
Fényképes idézet készítés
idézet képeslap készítése
Tetszik
A múltnak nincs hatalma a jelen pillanat felett.
Tetszik
Az igaz megértés, nem a világ jelenségeinek megértése, hanem az embernek, s rajta keresztül minden emberinek. Önmagunk megértése, megvilágosodás. A többiek megértése bearanyozza megvilágosodott napjainkat. A megértés feltétele: a szeretet, amellyel másokat a szívünkbe befogadunk. Amikor a megértést elneveztük szeretetnek, trónjára emeltük az embert. Senkivel sem történhet meg olyan dolog, ami nem emberi. Az emberbe sok minden belefér: a nagyság éppúgy, mint a törpeség. Nem csak nagy dolgokra születtünk, hanem kis dolgokra is. Az élet mindennapokból áll, a nagy dolgok semmiségekből tevődnek össze. Mindig tudd: a dolgok egyszer történnek meg veled. A legértékesebb idő a pillanat, amelyben élsz.
Fényképes idézet készítés
idézet képeslap készítése
Tetszik
A jelen örökké tart, és minden a jelenben történik.
Fényképes idézet készítés
idézet képeslap készítése
Tetszik
Megélni valamit annyit jelent, mint meglátni azt, ami van.
Tetszik
Hakuin, a zen mester, egy japán városban élt. Nagy megbecsülésnek örvendett. Sokan keresték fel, hogy meghallgassák spirituális tanítását. Szomszédjának a tizenéves lánya egy nap teherbe esett. Amikor erre fény derült, dühös szülei szidalmazva faggatták az apa kilétéről. A lány végül azt mondta, hogy a gyerek Hakuintól, a zen mestertől származik. A dühöngő szülők erre átrohantak Hakuinhoz, s üvöltözve és vádlóan elmondták, lányuk bevallotta, ő a gyermeke apja. Hakuin csak ennyit mondott: „Így lenne?” A botránynak híre ment a városban és a környéken. A mester jó híre odalett, ám őt ez nem zavarta. Immár senki sem kereste fel. Nem bánta. Amikor a gyermek megszületett, a lány szülei átvitték Hakuinhoz. „Te vagy az apja, hát tessék, gondoskodj róla!” A mester szeretettel gondoskodott a gyerekről. Egy év múlva a lány szégyenkezve vallotta be szüleinek, hogy a gyermek apja valójában az a fiatalember, aki a hentesüzletben dolgozik. A szülők irulva-pirulva keresték fel Hakuint, hogy kimagyarázkodjanak, és a bocsánatáért esedezzenek. „Borzasztóan sajnáljuk. Azért jöttünk, hogy visszavigyük a gyereket. A lányunk bevallotta, hogy nem ön az apja.” Hakuin mindössze ennyit mondott: „Így lenne?”, és átnyújtotta a csecsemőt.
Fényképes idézet készítés
idézet képeslap készítése
Tetszik
Az élet nagy lehetőségeinek van lejárati ideje. (Futótűz c. film)
Fényképes idézet készítés
idézet képeslap készítése
Tetszik
Az idő nem más, mint lét és nemlét kapcsolata.
Tetszik
Meg kell tanulnunk békén hagyni a világot. Annyira belebonyolódtunk a politikába, a családi életbe, a munkába és a többibe, hogy elfelejtjük: meg vannak számlálva az éveink, melyeket még ezen a földön ebben a testben töltünk. És mihez kezdünk a még hátralévő idővel? Olyan dolgokra fordítjuk, amelyek valójában nem léteznek, értelmetlenek.