TÚLON TÚL - Idézetek az önismeret útján

Idézetek az önismeret útján

Home Témakörök Szerzők Legújabbak Galéria
Sunrjú Szuzuki

Sunrjú Szuzuki

Tetszik
A zen szellem gyakorlása a kezdő szelleme. Az első rácsodálkozás ártatlanságára – mi vagyok én? – a zen gyakorlás során mindvégig szükség van. A kezdő tudata üres, mentes a szakértők szokásaitól, kész a befogadásra, a kételkedésre, és nyitott minden lehetőségre. Ez az a fajta tudat, amely képes a dolgokat úgy látni, ahogyan vannak, amely képes lépésről lépésre és villanásszerűen felismerni mindennek az eredeti természetét.
Tetszik
Írásainkban az áll, hogy négyféle ló van: kiváló, jó, gyenge és rossz. A legjobb ló a hajtó akarata szerint fut gyorsan, lassan, jobbra, balra, még mielőtt meglátná az ostor árnyékát. A második ugyanolyan jól fut, mint az előző, amikor az ostor már majdnem a bőrét érinti. A harmadik csak akkor fut, ha fájdalmat érez a testén, a negyedik pedig csak akkor, ha a kín már a velejéig hatolt. Képzelheted, milyen nehéz lehet a negyediknek megtanulnia futni! Amikor ezt a történetet halljuk, szinte mindannyiunk a legjobb ló szeretne lenni. Ha a legjobbak nem lehetünk, akkor legyünk legalább a második legjobbak! Azt hiszem, ezt a történetet, és a zent is, általában így szokták felfogni. Talán azt gondolod, hogy ha zazenben ülsz, rá fogsz jönni, vajon a legjobb lovak közé tartozol-e vagy a legrosszabbak közé. Itt azonban van egy félreértés a zennel kapcsolatban. Ha azt hiszed, a zen gyakorlás célja arra képezni magad, hogy a legjobb lovak közé kerülj, akkor nagy bajba jutsz. Ez nem a helyes felfogás. Ha helyesen gyakorlod a zent, mindegy, hogy a legjobb ló vagy-e vagy a legrosszabb. Ha Buddha könyörületességére gondolsz, akkor mit gondolsz, hogyan fog Buddha érezni a négyféle ló iránt? Jobban együtt érez a legrosszabbal, mint a legjobbal.
Fényképes idézet készítés
idézet képeslap készítése
Tetszik
A kezdő tudatában sok lehetőség van, a szakértőében kevés.
Tetszik
Valahány év után meghalunk. Ha azt gondoljuk, hogy ez az életünk vége, ez téves felfogás. Másfelől viszont, ha azt gondoljuk, hogy nem halunk meg, az is tévedés. Meghalunk és nem halunk meg. Ez a helyes felfogás. Egyesek azt mondhatják, hogy a tudatunk vagy a lelkünk örökké létezik, és csak a fizikai test hal meg. De ez nem teljesen igaz, mert a tudat is és a test is véges. De ugyanakkor az is igaz, hogy örökké léteznek. És bár azt mondjuk, hogy tudat és test, ezek valójában ugyanazon érem két oldalát jelentik. Ez a helyes felfogás.
Tetszik
Azt hiszed, hogy tudod irányítani [az életed eseményeit], de nem tudod. Hiába próbálod valamennyire az irányításod alatt tartani az embereket, ez lehetetlen. Nem tudod megtenni. A legjobb mód az emberek irányítására, ha arra biztatod őket, hogy rosszalkodjanak. Akkor tágabb értelemben irányítás alatt lesznek. Tehenedre vagy juhodra akkor tudsz a legjobban felügyelni, ha nagy, tágas rétet adsz neki. Ugyanez a helyzet az emberekkel is. Először hagyd, hogy azt tegyék, amit akarnak, és figyeld meg õket. Ez a legjobb módszer. Ha nem figyelsz rájuk, az nem jó, az a legrosszabb. A második legrosszabb, ha megpróbálod irányítani őket. A legjobb, ha figyeled őket, csak figyeled, anélkül hogy irányítani próbálnál.
Tetszik
Ne úgy tegyük a dolgainkat, mintha valami másra készülnénk fel.Például az ételkészítés nem előkészület, hanem gyakorlás. A főzés nem csak annyit jelent, hogy ételt készítünk valakinek vagy saját magunknak, hanem az őszinteségünk kifejezése is. Tehát amikor főzöl, ki kell fejezned magad a konyhai tevékenységben. Hagyj rá időt magadnak bőségesen, és úgy dolgozz, hogy semmi ne járjon az eszedben, és ne várj el semmit. Csak főzz! Ez is az őszinteséged kifejezése, gyakorlásunk része. Szükséges, hogy ilyen módon zazenben ülj, de nem az ülés az egyetlen lehetőséged. Bármit is teszel, annak ugyanezt a mély tevékenységet kell kifejeznie. Meg kell becsülnünk azt, amit éppen csinálunk. A valami másra való készülés nem létezik. A bódhiszattva útját nyílegyenes útnak vagy „sok ezer mérföld hosszú vasúti sínnek” nevezik. A sín mindig ugyanolyan. Ha kiszélesedne vagy elkeskenyedne, az végzetes lenne. Akárhová mégy, a vasúti sín mindig ugyanolyan.
Ez a bódhiszattva útja. Tehát még ha a nap nyugaton kelne is, a bódhiszattvának csak egy útja van. Az az útja, hogy minden pillanatban kifejezze természetét és õszinteségét.