TÚLON TÚL - Idézetek az önismeret útján

Idézetek az önismeret útján

Home Témakörök Szerzők Legújabbak Galéria
Niszargadatta Maharádzs

Niszargadatta Maharádzs 1897 – 1981

Az advaita nevű nem-kettős létszemlélet egyik legjelentősebb hindu származású megvalósítottja.

Fényképes idézet készítés
idézet képeslap készítése
Tetszik
Amikor a közjót vágyod, az egész világ együtt vágyakozik veled. Tedd az emberiség vágyát a magadévá, és dolgozz érte! Nem bukhatsz el.
Tetszik
A vágy az élvezet emléke, a félelem pedig a fájdalom emléke. Mindkettő nyugtalanná teszi az elmét. Az élvezet pillanatai szünetek csupán a szenvedés áradatában. Hogyan lehetne az elme boldog?
Tetszik
Én éppen azt ajánlom számodra, amire szükséged van: felébredést. Te nem éhes vagy, és nincs szükséged kenyérre. Megszűnésre, feladásra, kiszabadulásra van szükséged. Nem arra van szükséged, amiről azt hiszed, hogy szükséged van rá. A valódi szükségletedet én ismerem, nem te. Vissza kell térned abba az állapotba, amelyben én vagyok – a természetes állapotodba. Bármi mást gondolsz, az illúzió és akadály. Higgy nekem, semmi másra nincs szükséged, kivéve hogy az légy, ami vagy.
Tetszik
Azt képzeled, hogy ha ezt-azt szerzel, növekedni fog az értéked. Ez olyan, mint amikor az arany azt képzeli, hogy a vörösréz hozzáadása feljavítja. Elegendő, ha eltávolítod, kitisztítod magadból és feladod a természetedtől idegen dolgokat. Minden más haszontalanság.
Tetszik
Miután valóságot tulajdonítottál a film képeinek, megszeretted a rajta lévő embereket, most pedig szenvedsz miattuk, és a megmentésükre törekszel. Csakhogy ez nem így van. Önmagaddal kell kezdened. Nincs más út.
Tetszik
A tudatosság végtelenségében megjelenik egy fénypont, egy gyorsan mozgó, apró pont, amely formák, gondolatok, érzések, fogalmak és eszmék nyomát hagyja, ahogy a toll nyomot hagy a papíron. És a tinta, amely a nyomot hagyja, az emlékezet. Te vagy ez az apró pont, és mozgásoddal örökké újrateremted a világot.
Tetszik
Kérdező: Az önmegvalósítás csupán idő kérdése, vagy az időn kívül más tényezőktől is függ?
Mahárádzs: Mindenféle várakozás haszontalan. Csak önmagunkat ámítjuk, ha a problémáink megoldásában az időre bízzuk magunkat. Ha a jövőt önmagára hagyod, csupán a múltat ismétli. Változás csak most történhet, soha nem a jövőben.
Kérdező: Mi idézi elő a változást?
Mahárádzs: Kristálytisztán lásd a változás szükségességét! Ez minden.
Kérdező: És mi a helyzet a félelemmel?
Mahárádzs: A vágy a múltra vágyik, a félelem a jövőtől fél. A múltbeli szenvedés emléke és a visszatérésétől való félelem miatt aggódik az ember a jövőjéért.
Kérdező: Az ismeretlentől való félelem is létezik.
Mahárádzs: Aki nem szenvedett, nem fél.