TÚLON TÚL - Idézetek az önismeret útján

Idézetek az önismeret útján

Home Témakörök Szerzők Legújabbak Galéria
Dzsiddu Krishnamurti

Dzsiddu Krishnamurti 1895 – 1986

(angol: Jiddu Krishnamurti) Indiai filozófus, író, teozófus és spirituális tanító volt.

Tetszik
Mi az, amit a legtöbben keresünk? Mi az, amit mindannyian akarunk? Az emberek többsége minden bizonnyal valamilyen boldogságra vagy békére vágyik…. Vajon valóban a bolodgságot keressük, vagy pedig egy bizonyos örömet, amelytől a boldogságot reméljük? A boldogság és az öröm nem azonos egymással.
Egyáltalán, kereshetjük a boldogságot? Talán rábukkanunk az örömre, de a boldogságot biztosan nem találjuk meg. A boldogság valaminek a mellékterméke.
A boldogság nem olyan dolog, amit hajszolni lehet, hanem jön magától. Ha azonban keressük, elkerül bennünket.
Mi értelme megkérdezni, létezik-e boldogság, amikor szenvedünk? Megérthetjük-e a szenvedést? … Boldog vagyok, amikor nem szenvedek, de abban a pillanatban, amikor ez tudatosul bennem, oda a boldogság.
Meg kell tehát érteni a szenvedést. Megérthetem-e, hogy mi a szenvedés, amikor elmém egy része a boldogságot, a nyomorúságból való kivezetőutat keresi? Nyilvánvalóan nem, mivel a szenvedés megértéséhez teljesen azonosulnom kell vele. Nem utasíthatom el, nem minősíthetem, nem hasonlíthatom össze valami mással.
A boldogságról akkor tudom meg az igazságot, ha tisztában vagyok azzal, hogyan kell figyelni. Tudnom kell, hogyan figyeljek a szenvedésre. Ha képes vagyok odafigyelni a szenvedésre, figyelhetek a boldogságra is, mivel valójában azzal vagyok azonos.
Fényképes idézet készítés
idézet képeslap készítése
Tetszik
Hatalmas energiák szabadulnak fel az emberi életben akkor, amikor nincs eltérés abban, ahogy gondolkodunk, amiben hiszünk, és ahogyan élünk.